Gràcies per caminar amb nosaltres #APasValent!

Tal com portàvem anunciant des de fa mesos, 900 monitors i monitores provinents de 92 dels centres d’esplai del MCECC- Fundació Pere Tarrés, de Catalunya i per primer cop també de Mallorca, hem gaudit aquest cap de setmana d’una gran Trobada General de Monitors/es en la qual el nostre Grup, juntament amb Punt i Seguit i La Xinxeta hem estat els amfitrions. A més, podem dir amb orgull i així ho volem agraïr enèrgicament, que la nostra ciutat, Berga, s’ha implicat en la trobada amb més de 100 voluntaris i voluntàries i nombroses associacions i entitats perquè aquesta fos una trobada memorable.
 
Amb el lema 'A pas valent', el centre d’interès ha girat entorn de l’autenticitat del monitor/a, i per fer “el cim de l’autenticitat” tres excursionistes del nostre Grup van cercar els elements claus que defineixen els monitors i monitores, a la vegada que a través de diverses animacions explicaven el paisatge, cultura i tradicions del Berguedà. La cançó “A pas valent”, composada per a l’ocasió per monitors i monitores també del nostre Grup, amb coreografia inclosa, incidia en el tema del centre d’interès i es va convertir en tot un himne de la trobada.  

L’acte d’inauguració va comptar amb els parlaments del president del Grup Colònies a Borredà, Pere Casas; de la fins ara regidora de Joventut de l’Ajuntament de Berga, Anna Alsina; de la directora general de Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta; i del president del MCECC, Xavi Nus. Pere Casas va obrir l’acte donant les gràcies a totes aquelles persones que havien treballat durant molts mesos per fer possible aquesta trobada.
  
L’Anna Alsina, en nom de l’Ajuntament, va explicar com la ciutat acollia aquesta trobada amb molta il·lusió i amb tot el suport als monitors i monitores per la tasca que realitzen amb els infants, “una tasca que per ser voluntària sovint no és prou reconeguda”. La Marta Vilalta va agrair la celebració d’aquest tipus de trobades: “És un regal acompanyar-vos de nou en aquestes trobades que reafirmen els valors del lleure; sou més necessaris que mai”. Finalment, Xavi Nus va recordar que “l’autenticitat a l’esplai i a la vida és fonamental, cal recordar que som referents dels infants i n’hem de ser conscients”.

Després de la inauguració va arribar un dels moments més esperats, la pujada al Santuari de Queralt. Allí, amb una panoràmica espectacular del Berguedà, s’hi van fer els jocs de la dinàmica de la tarda i l’Eucaristia, oficiada pels Mns. Miquel Àlvarez i Roger Torres, consiliaris del MCECC. Per acabar la tarda, tots els monitors i monitores vam fer la baixada a peu fins a Berga.  

A la nit, després d’un sopar conjunt preparat pels voluntaris de Berga, vam donar pas a la vetllada, que va incidir amb projeccions i animacions en el centre d’interès, a l’hora que proposava divertits jocs a tots els assistents. Finalment, el concert del grup local Thug Life va tancar la jornada.

Diumenge els participants es van despertar a ritme de zumba i després d’un bon esmorzar va arribar la part més formativa de la trobada, a través d’una xerrada central i de 22 tallers temàtics simultanis sobre temes com els horts urbans, l’esplai inclusiu, la pedagogia del joc, primers auxilis, etc. La xerrada, a càrrec d’Eduard Sala, responsable d’Acció Social de Càritas Diocesana de Barcelona, interpel·lava el jovent sobre què vol dir ser autèntic, com a persona i en la vida, i com ho podem aplicar a l’esplai.  

 
Una espectacular demostració de cultura popular amb els gegants i nans de la Bauma dels Encantats va portar els monitors i monitores fins al dinar de germanor. L’acte de cloenda i un Hora dels Adéus multitudinari va posar punt i final a una gran trobada de la qual els participants ens n'hem endut un record fet a mà en forma de bossa de farcell, a més de vivències i reflexions que ens ajudaran a seguir treballant pels infants setmana rere setmana i ens guiaran de per vida.

Clicant aquí es pot consultar l'arxiu gràfic de la Trobada, i també sota l'etiqueta #APasValent, a les xarxes socials.